Hulp bij vragen

Veelgestelde vragen over fietsverzekeringen


Komt u ergens niet uit? Raadpleeg onderstaand overzicht van veelgestelde vragen, of raadpleeg onze chatfuntie!

Staat uw vraag er niet tussen of wilt u een toelichting? Neem gerust contact met ons op!

Contact opnemen

Veelgestelde vragen

 • Mijn fiets is gestolen; wat moet ik doen?

  De stappen bij diefstal van uw fiets:

  1. Na ontdekking van de diefstal van uw fiets doet u binnen 5 dagen aangifte bij de politie. U krijgt een afschrift van het Proces Verbaal (PV).
  2. Aangifte doen kan online via https://www.politie.nl/aangifte
  3. DigiD en SMS-controle; per 1 april 2017 hebt u, naast DigiD, ook sms-controle nodig om aangifte te doen en in te loggen op Mijn Politie. https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/digid-en-controle-via-sms.html
  4. Verder heeft u de twee originele sleutels nodig en de aankoop bon van de fiets. Let op: het kan zijn dat wij u vragen om de originele sleutels (aangetekend) aan ons op te sturen. 
  5. U of uw rijwielhandelaar meldt de diefstal bij Kingpolis.
  6. U kunt uw diefstalschade digitaal bij ons melden
 • Ik heb een Connected verzekering; hoe meld ik diefstal van mijn fiets?

  Heeft u een Connected verzekering? Geef dan direct de diefstal van uw fiets door via de app van de Track & Trace provider, waarna de opsporingsactie direct kan starten.

  Heeft u (nog) geen actieve app en wel een Connected verzekering, meld de diefstal dan direct bij de meldkamer van uw Track & Trace provider.

 • Ik heb schade aan mijn fiets; wat moet ik doen?

  De stappen bij schade aan uw fiets:

  1. Uw rijwielhandelaar maakt een taxatie van de herstelkosten.
  2. U of uw rijwielhandelaar meldt de schade bij Kingpolis middels het schadeformulier.
  3. De schadeafdeling van Kingpolis beoordeelt de schade. Na goedkeuring kunt u de fiets laten repareren. 
  4. U kunt de schade melden middels ons digitale schadeformulier.
  5. Kingpolis zorgt voor de financiële afwikkeling met de rijwielhandelaar. U hoeft niets voor te schieten. U betaalt alleen het eigen risico aan de rijwielhandelaar. Dit is € 25,- bij cascoschade voor een gewone fiets en € 50,- voor een e-bike bij zowel diefstal- als cascoschade.
 • Wat gebeurt er nadat ik een schadeclaim heb ingediend?

  Heeft u schade? Online kunt u iedere schade aan uw fiets bij ons melden. Maar wat gebeurt er als wij uw schadeclaim hebben ontvangen? Wat mag u dan van Kingpolis verwachten?

  U kunt hier eenvoudig zelf uw schade melden.

  Stap 1 > Kingpolis ontvangt  uw schadeclaim en alle bijbehorende documenten

  Stap 2 > De afdeling Schade heeft een schadedossier aangemaakt. Dit dossier heeft altijd een uniek schadenummer.

  Stap 3 > Een schadebehandelaar neemt uw schadeclaim in behandeling. U hoort spoedig van ons of u recht heeft op schadevergoeding. U krijgt binnen 10 dagen een reactie.

  Stap 4 > In een reactie laten wij u weten hoe wij uw schadeclaim hebben beoordeeld en of wij nog aanvullende vragen hebben. Bij een goedkeuring van de claim vergoeden wij het schadebedrag. Mocht de claim worden afgewezen, dan sturen wij ook een bericht. Als uw claim is afgehandeld, sluiten wij het dossier.

  Indien u vragen heeft tijdens of na de behandeling van uw schadeclaim, kunt u altijd contact opnemen met schade@kingpolis.nl of uw rijwielzaak. Zorg dat u altijd uw polisnummer of uw uniek schadenummer bij de hand heeft. Wij helpen u graag.

 • Heb ik recht op vergoeding van letsel en gevolgschade?

  Kingpolis wil u graag helpen als u schade heeft. Wij willen u er daarom op attent maken dat u naast de vergoeding van de fietsschade, misschien ook recht heeft op vergoeding van letsel en gevolgschade.

  Heeft u schade opgelopen door een aanrijding met een motorrijtuig (auto, brommer, etc.) en heeft u hierdoor naast de schade aan uw fiets ook lichamelijk letsel opgelopen? Doe de zelftest om uit te vinden of u recht heeft op een vergoeding hiervoor. 

  Dit is geheel vrijblijvend en zonder kosten. Onze service voor u!

 • Binnen hoeveel dagen moet ik aangifte doen als mijn fiets is gestolen?

  Is uw fiets gestolen? Doe dan zo snel mogelijk (binnen 5 dagen) online aangifte via www.politie.nl. Wij helpen u om uw diefstalclaim snel en goed af te handelen. Na goedkeuring van de diefstalclaim kunt u bij uw rijwielzaak een nieuwe fiets uitzoeken.

 • Moet mijn fiets voorzien zijn van een speciaal slot?

  Het is belangrijk dat uw fiets is voorzien van een ART-goedgekeurd vast slot, minimaal 2 sterren. Uw rijwielzaak kan een dergelijk slot monteren op uw fiets. Zet uw fiets altijd op slot, zodat u na diefstal alle (originele) sleutels kunt overhandigen.

  Als u een fietssleutel bent kwijtgeraakt, dan is het zaak om z.s.m. een nieuwe sleutel te bestellen. Geef dit ook meteen door via info@kingpolis.nl

  AXA slot  http://keyservice.axa-stenman.com  

  ABUS slot http://abus-sleutelservice.nl 

  overige merken http://fietssleutels.nl

 • Wat is een goedgekeurd slot?

  Zoals u weet moet uw fiets altijd op slot staan met een vast op uw fiets gemonteerd slot om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding in geval van diefstal. Niet elk slot wordt door ons geaccepteerd, daar zijn regels voor opgesteld. Hieronder kunt u vinden aan welke eisen een slot moet voldoen voor uw verzekering.

  Daarnaast adviseren wij een los fietsslot als aanvulling te gebruiken. Hiermee zet u de fiets vast aan een vast object. (lantarenpaal, brug, fietsenrek etc.) Onder een los fietsslot verstaan wij o.a. een kettingslot, kabelslot, vouwslot etc. Bij een verzekerde waarde vanaf  € 2.000,- of meer voor een e-bike (en vanaf € 3.500,- voor een gewone fiets) is het gebruik van een tweede slot verplicht! Een insteekketting in combinatie met het vaste ringslot telt niet als tweede slot. Bij eventuele diefstal van uw fiets moet u het bezit van een tweede slot middels een aankoop bon kunnen aantonen.

   

 • Is een tweede slot verplicht?

  Om de kans op diefstal te verminderen adviseren wij u om altijd twee sloten te gebruiken. Het gebruik van het vaste ringslot op uw fiets is verplicht.

  Daarnaast adviseren wij een los fietsslot (ART-goedgekeurd slot, minimaal 2 sterren) als aanvulling te gebruiken. Hiermee zet u de fiets vast aan een vast object. (lantarenpaal, brug, fietsenrek etc.) Onder een los fietsslot verstaan wij o.a. een kettingslot, kabelslot, vouwslot etc. Bij een verzekerde waarde vanaf € 2000,- voor een e-bike (en vanaf € 3500,- voor een gewone fiets) of meer is het gebruik van een tweede slot verplicht! Een insteekketting in combinatie met het vaste ringslot telt niet als tweede slot.

  Bij diefstal van uw fiets moet u het bezit van een tweede slot middels een aankoop bon kunnen aantonen. 

 • Ik ben mijn fietssleutel kwijt, wat moet ik doen?

  Neem direct contact op met Kingpolis als u een sleutel kwijt bent of als deze kapot is.

  U kunt direct contact opnemen via ons contact formulier

  Zorg ervoor dat u een kopiesleutel bestelt via de website van het merk van uw  goedgekeurde slot of via www.fietssleutels.nl

  Let op: op een kopiesleutel moet het sleutelnummer vermeld staan!
  (een kopiesleutel zonder sleutelnummer is niet geldig)

  U selecteert het juiste slot en doorloopt het bestelproces. Wij verzoeken u na ontvangst van de kopiesleutel dit aan ons door te geven via het wijzigingsformulier kopiesleutel.

  Wij maken op uw polis een aantekening dat u in het bezit bent van een originele en een kopiesleutel. Deze twee sleutels dient u te kunnen overleggen bij diefstal van uw fiets.

 • Kan ik een tweedehands fiets verzekeren?

  U kunt een tweedehands fiets verzekeren tegen de aanschafprijs waarvoor u de fiets bij een erkende rijwielzaak heeft gekocht.

  Heeft u de fiets op een andere wijze gekocht (bijv. via een particulier) vragen wij u om uw fiets bij een erkende rijwielzaak te laten taxeren. Wij hebben dan de taxatie bon nodig en kunnen uw fiets voor deze waarde verzekeren.

 • Zijn alle fietsmerken te verzekeren?

  Niet alle fietsmerken en type fietsen kunnen verzekerd worden via Kingpolis.

  Dit betreft de merken "Urban Arrow" en "Riese Müller".  Uitzondering hierop is als de fiets is voorzien van track & trace (en alleen in combinatie met onze Connected verzekering). Alleen dan kunnen deze merken, bij een door Kingpolis aangesloten rijwielzaak, wél worden verzekerd. 

  Daarnaast verzekeren wij geen Fatbikes (zoals Doppio, Knaap, etc.) en geen fietsen zonder vast ringslot. Een Fatbike is een type e-bike, met dikke banden. Wij verzekeren GEEN fietsen met banden die een bandbreedte hebben van 3 inch of meer.

  Tevens verzekeren wij geen VanMoof fietsen.

  Alle andere merken zijn altijd (online) te verzekeren via Kingpolis! 

 • Hoe geef ik mijn e-mailadres door?

  U kunt uw e-mailadres digitaal doorgeven.

   U kunt digitaal uw mailadres wijzigen onder vermelding van uw polisnummer. 

 • Is de accu van mijn nieuwe e-bike ook verzekerd?

  Uiteraard vergoeden wij, indien dekking, een vervangende accu bij diefstal.

  Bij beschadiging kijken we eerst of herstel van de schade mogelijk is.

  Pas als blijkt dat de accu onherstelbaar is beschadigd, zullen we de kosten vergoeden voor het vervangen van de accu.

  Kijk op Accupolis voor de complete dekking waarmee u altijd verzekerd bent van een goed werkende accu.

 • Ontvang ik elk jaar een nieuw polisblad?

  U ontvangt bij het afsluiten van uw fietsverzekering een (digitaal) polisblad. In het kader van duurzaamheid sturen wij het polisblad niet elk jaar opnieuw toe.

 • Wat is de looptijd van mijn fietsverzekering?

  De exacte looptijd van uw verzekering staat op uw polisblad. Dit kan een 3 jarige, een 5 jarige of een doorlopende verzekering zijn.

  Na het eerste contractjaar kunt u de verzekering elk gewenst moment opzeggen. Wij beëindigen uw verzekering dan één maand nadat wij uw opzegging hebben ontvangen.

 • Kan ik de verzekering stoppen als ik geen fiets meer heb? Krijg ik dan premie terug?

  Heeft u een verzekering die 3 jaar duurt? Dan kunt u tussendoor alleen stoppen als uw fiets gestolen, total loss of verkocht is. Heeft u teveel premie betaald? Dan krijgt u de premie voor hele maanden terug. 

  Heeft u een doorlopende verzekering? U kunt uw verzekering na het eerste jaar op ieder moment stoppen. We stoppen uw verzekering een maand nadat we uw bericht hebben gekregen. Heeft u te veel premie betaald? Dan krijgt u die terug.

   

 • Verzekering opzeggen of annuleren?

  Jammer dat u overweegt uw Kingpolis verzekering op te zeggen. Wist u, dat u maximaal 5 jaar lang de verzekerde waarde krijgt bij diefstal of total loss?

  Mocht u toch overwegen uw verzekering op te zeggen, houd u dan rekening met de opzegtermijn. Na het eerste jaar zijn alle doorlopende verzekeringen dagelijks opzegbaar met een maand opzegtermijn. Opzeggen of annuleren kunt u online doorgeven, onder vermelding van uw polisnummer. Houd rekening met de opzegtermijn.

  LET OP; via een zoekmachine kunt u meerdere organisaties vinden die, tegen betaling, de opzegging willen regelen. Dit raden wij niet aan. U kunt dit kosteloos bij Kingpolis zelf doen.

 • Kan ik mijn nieuwe fiets overzetten op mijn bestaande verzekering?

  Uw nieuwe fiets kunt u NIET overzetten op een bestaande verzekering.

  Voor de nieuwe fiets moet u een nieuwe verzekering afsluiten. Dit kan zowel bij uw rijwielzaak of eenvoudig online.

  Als uw bestaande fiets niet meer in uw bezit is, kunt u hier de verzekering eenvoudig beeïndigen. 

 • Op welke vergoeding heb ik recht bij diefstal of totaalverlies?

  Op welke vergoeding heb ik recht bij diefstal of totaalverlies?

  U bent 5 jaar lang volledig verzekerd tegen diefstal en totaalverlies. Als uw fiets binnen 5 jaar gestolen wordt, krijgt u een nieuwe fiets geleverd van de fietsenwinkel waar u de verzekering heeft gekocht of van een andere fietsenwinkel die wij aanwijzen. De waarde van de fiets is maximaal het bedrag dat u verzekerd heeft.
  Vanaf het 6e jaar schrijven wij 2,5% per maand af. Dit doen wij tot maximaal de helft over is van het bedrag dat u verzekerd heeft.

  Hebt u een tweedehands fiets verzekerd?

  Als de fiets niet nieuw was toen u deze verzekering nam, gelden er andere regels. We berekenen dan wat de waarde van uw fiets of de onderdelen was vlak vóór de gebeurtenis waardoor u schade kreeg. Dat is de dagwaarde.